Νέες Αποκαλύψεις απο Wiki-Leaks για την Σαουδική Αραβία «Ανατρέψτε το Καθεστώς Ασαντ Αλλά Παίξτε Ήρεμα με τους Ρώσους «

Bashar_al-Assad_in_Russia_(2015-10-21)_06Δεν αποτελεί πια μυστικό ότι η Σαουδική Αραβία σε συνεργασία με συμμάχους του Κόλπου και της Δύσεως έπαιξαν τον πρωταρχικό ρόλο στην δημιουργία και στην τροφοδότηση της εμπόλεμης διαμάχης που μαίνεται στην Συρία τα τελευταία πέντε χρόνια. Επίσης δεν είναι πια μυστικό ότι η παρέμβαση της Ρωσίας στην Συρία άλλαξε δραματικά το περίφημο δόγμα της Σαουδικής Αραβίας περί “αλλαγής καθεστώτος”. Αλλά ένα νέο κείμενο εσωτερικής αλληλογραφίας της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας που έδωσε στην δημοσιότητα το Wiki-Leaks ρίχνει φως στις απειλές του Βασιλείου για την στρατιωτική κλιμάκωση στην Συρία.

Διώξτε το καθεστώς Ασαντ με “οποιονδήποτε τρόπο”

Μια πρόσφατη αποκάλυψη του Wiki-Leaks που ήρθε στην δημοσιότητα το καλοκαίρι του 2015 ως συνέχεια των αποκαλύψεων “The Saudi Cables” μεταφράσθηκε για πρώτη φορά και αποκαλύπτει τί φοβόντουσαν οι Σαουδάραβες στις αρχές του πολέμου στην Συρία.

Το κείμενο δείχνει ότι οι Σαουδάραβες φοβόντουσαν πολύ την στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Συρία και την ανασύνταξη των Συριακών δυνάμεων. Οι φοβίες αυτές της Σαουδικής Αραβίας εκείνο το διάστημα ήταν μάλιστα τόσο έντονες που το Βασίλειο έδωσε εντολή στα δικά του μέσα ενημέρωσης να “μην προσβάλλουν Ρωσικές προσωπικότητες και να μην τους κοντράρουν” .
Η Σαουδική Αραβία επίσης δεν εκτίμησε σωστά την θέση της Ρωσίας στην στήριξη του Ασαντ λέγοντας ότι “δεν θα επιμείνει πολύ”. Η γενική αίσθηση που απορρέει από το κείμενο που διέρρευσε είναι ότι η Σαουδική Αραβία θα επεδίωκε την βίαιη ανατροπή του Ασαντ “με κάθε μέσο” και για όσο διάστημα η Ρωσία δεν αναμιγνυόταν .

Το παρακάτω απόσπασμα δείχνει την έμφαση που δίνουν οι Σαουδάραβες στην ανατροπή του καθεστώτος με κάθε δυνατό μέσο και κόστος .
“ Κάτι που πρέπει να τονιστεί είναι ότι αν το Συριακό καθεστώς ξεπεράσει την παρούσα κρίση με κάθε τρόπο, ο πρώτος στόχος που θα κυνηγήσει θα είναι να εκδικηθεί τις χώρες που του εναντιώθηκαν, και το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και άλλες χώρες του Περσικού κόλπου θα είναι οι πρώτοι στην λίστα του. Αν λάβουμε υπόψιν την βιαιότητα του καθεστώτος και το μίσος του για την επίτευξη των στόχων του τότε αυτό θα αποτελέσει απειλή για το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και θα πρέπει να το αποτρέψουμε αυτό με κάθε δυνατό μέσο για την ανατροπή του καθεστώτος με κάθε δυνατό μέσο. Όσον αφορά τα διεθνή , είναι εμφανές ότι υπάρχει έλλειψη “διάθεσης” και όχι έλλειψη “δυνατότητας” από την πλευρά των Δυτικών χωρών, με πρώτη την Αμερική για την λήψη μέτρων….”
Η εφημερίδα Albawaba News με έδρα το Αμάν είναι ένας από τους μεγαλύτερους ειδησεογραφικούς παρόχους στην Μέση Ανατολή και ήταν το πρώτο μέσο που ασχολήθηκε με σημείωμα του Wiki-Leaks που έλεγε ότι οι Σαουδάραβες λένε ότι “ ο πρόεδρος Ασαντ πρέπει να ανατραπεί πριν εκδικηθεί την Σαουδική Αραβία.” Η εφημερίδα Albawaba έδωσε και μια μετάφραση της αποκάλυψης του Wiki-Leaks που αν και δεν είχε κάποια ακριβή ημερομηνία μάλλον συντάχθηκε από τους Σαουδάραβες στις αρχές του 2012.

Ρωσικός στρατιωτικός εξοπλισμός , ο εφιάλτης της Σαουδικής Αραβίας

Τις τελευταίες εβδομάδες η Σαουδική Αραβία κορύφωσε την ρητορική της εναντίον της Συρίας , απειλώντας με άμεση στρατιωτική κλιμάκωση και τοποθέτηση ειδικών δυνάμεων στο έδαφος της, υποστηρίζοντας ότι θα το έκανε αυτό για ανθρωπιστικό και σταθεροποιητικό σκοπό και ως συνεργάτης εναντίον “του πολέμου κατά της τρομοκρατίας”. Αυτό που παρατηρούν πια όμως πολλοί ειδικοί είναι ότι στην πραγματικότητα η Σαουδική Αραβία είναι σε πλήρη απόγνωση μαζί με τους “φυτεμένος” Αντι-Ασαντ μαχητές της καθώς ηττούνται καθημερινά από την Ρωσική αεροπορική ισχύ και τις Συριακές δυνάμεις ασφαλείας. Επίσης οι επιχειρήσεις του Σαουδαραβικού στρατού έχουν φθάσει σε τέλμα στην Υεμένη.

Αν και η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει με την ρητορική της τον ανθρωπιστικό της χαρακτήρα, αυτό που βασικά επιθυμεί είναι να προστατέψει την ροή των ξένων μαχητών στην Βόρεια Συρία ελπίζοντας ακόμα και τώρα για την ανατροπή του “καθεστώτος” Ασαντ με κάθε μέσο ή τουλάχιστον την διαίρεση της Συρίας.
Μια αναφορά του Αμερικανικού State Department που εκδόθηκε το 2014 με τίτλο Country Report on Terrorism επιβεβαιώνει ότι είναι τόσο μεγάλος ο ρυθμός εισόδου ξένων τρομοκρατών στην Συρία τα τελευταία χρόνια δεν έχει καταγραφεί ποτέ ιστορικά σε καμία διαμάχη. Συγκεκριμένα η αναφορά γράφει “Ο ρυθμός των ξένων τρομοκρατών που εισέρχονται στην Συρία ανέρχεται σε 16.000 οι οποίοι προέρχονται από 90 χώρες μέχρι τέλος Δεκεμβρίου και αυτό υπερβαίνει τον ρυθμό των ξένων τρομοκρατών που ταξίδεψαν στο Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράκ, Υεμένη και Σομαλία τα τελευταία 20 χρόνια.”
Σύμφωνα με τον Cinan Siddi ο οποίος είναι διευθυντής στο Ινστιτούτο Τουρκικών σπουδών στο τμήμα Διεθνών σχέσεων του γνωστού πανεπιστημίου Georgetown, η Ρωσική παρουσία στην Συρία γεννήθηκε από γνήσια γεωπολιτικά συμφέροντα. Σε πρόσφατη διάλεξη που έδωσε στο πανεπιστήμιο Baylor, ο Siddi είπε ότι η Ρωσία προσπαθεί να κόψει τις “διόδους τζιχαντιστών” που που παρέχουν η Τουρκία και οι σύμμαχοι της στην Βόρεια Συρία.
Το παρακάτω έγγραφο που διέρρευσε μας δίνει μια ιδέα από τα κίνητρα της Σαουδικής Αραβίας αλλά και τους φόβους της πριν η Ρωσία εγκαταστήσει στην Συρία τον στρατιωτικό της εξοπλισμό, αλλά και την αποτυχία της Σαουδικής Αραβίας στην εκτίμηση των κόκκινων γραμμών της Ρωσίας.
Για πρώτη φορά διαβάστε την πλήρη μετάφραση του κειμένου.
Η παρακάτω γνήσια μετάφραση έγινε με την βοήθεια ενος συνεργάτη μου ο οποίος θα ήθελε να παραμείνει ανώνυμος.
[…] κοινού ενδιαφέροντος και πιστεύει ότι η παρούσα Ρωσική θέση είναι απλά θέλει να ασκήσει πίεση σε αυτόν,οι στόχοι είναι προφανείς και αυτή η θέση δεν θα παραμείνει πολύ σε ισχύ πέρνωντας ως δεδομένο τους δεσμούς και τα συμφέροντα που έχει η Ρωσία με Δυτικές χώρες αλλά και με χώρες του Περσικού κόλπου.

Αν η Εξοχότητα σας το επιτρέπει, στηρίζω την ιδέα της έναρξης ενός διαλόγου με την Ρωσία όσον αφορά την θέση της για την Συρία που θα γίνει στο δεύτερο στρατηγικό συνέδριο στην Μόσχα δίνοντας έμφαση σε διάλογο για το θέμα της Συρίας αλλά και την δημιουργία κάθε δυνατής πίεσης που θα την αποτρέψει από την διατήρηση της παρούσης στάσης. Εκτιμώ ότι θα ήταν μια καλή ευκαιρία να καλέσουμε τον επικεφαλής της επιτροπής διεθνών σχέσεων της Δούμα να επισκεφθεί το Βασίλειο. Καλό θα ήταν επίσης να κρατήσουμε διαύλους επικοινωνίας με την Ρωσία και να δώσουμε οδηγίες στα μέσα ενημέρωσης να μην κοντράρουν Ρωσικές προσωπικότητες αλλα και να μην τους προσβάλουν έτσι ώστε να μην πληγούν τα συμφέροντα του Βασιλείου και ίσως ο Ρώσος πρόεδρος αλλάξει την Ρωσική στάση απέναντι στις Αραβικές χώρες προς το καλύτερο. Πάραυτα η παρούσα θέση μας που είναι να κριτικάρει την Ρωσική στάση στο θέμα της Συρίας και έρχεται κόντρα στις αρχές μας θα παραμείνει. Καλό θα ήταν επίσης να αυξήσουμε τις πιέσεις στους Ρώσους ενθαρρύνοντας τον οργανισμό Ισλαμικών κρατών να ασκήσει κάποιου είδους πίεση προμοτάροντας το Ισλαμικό ιδεώδες, καθώς η Ρωσία φοβάται πιο πολύ την Ισλαμική διάσταση παρά την Αραβική διάσταση.

‘Όσον αφορά την Συριακή κρίση το Βασίλειο είναι ξεκάθαρο στην θέση του και δεν υπάρχει χώρος για οπισθοχώρηση. Πρέπει να τονιστεί ότι σε περίπτωση που το Συριακό καθεστώς καταφέρει και ξεπεράσει την παρούσα κρίση ο κύριος στόχος του θα είναι να εκδικηθεί τις χώρες που του εναντιώθηκαν με το Βασίλειο και άλλες χώρες του Περσικού κόλπου να είναι στις προτεραιότητες του. Αν λάβουμε υπόψιν και την βιαιότητα και το μίσος με το οποίο το καθεστώς θα επιδιώξει την επίτευξη των στόχων του, τότε ο κίνδυνος θα ειναι μεγάλος για το Βασίλειο και θα πρέπει με όλα τα μέσα να ανατρέψουμε το παρόν καθεστώς στην Συρία.

Όσον αφορά την θέση της διεθνούς κοινότητας, είναι σαφές ότι υπάρχει έλλειψη “διάθεσης” και όχι έλλειψη “δυνατότητας” από την πλευρά των Δυτικών χωρών με πρώτη την Αμερική να λάβει οποιαδήποτε μέτρα […]

Πηγή : εδώ

This entry was posted in ΡΟΗ ΑΡΘΡΩΝ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.